Fotografia / Poradniki

Smakowite fotografowanie – Teri Campbell „Fotografia żywności od kuchni”

fotografia żywnościJak smakowicie sfotografować żywność? To pytanie, które zajmuje poranki i noce fotografów reklamowych na całym świecie. Ci, którzy znaleźli odpowiedź na to pytanie, są szczęśliwymi ludźmi, którzy nie tylko rozwijają swoją pasję i talent, ale mogą przy okazji zarobić niezłe pieniądze.

Jednym z tych, którzy zgłębili ową tajemnicę, jest Teri Campbell, amerykański zawodowy fotograf, mistrz w zakresie fotografowania jedzenia. Można rzec, że w restauracji się urodził i wychował, bo spędzał tam jako dziecko mnóstwo czasu, razem z mamą – kelnerką. Sam twierdzi dziś, że ten okres skłonił go do późniejszego wyboru fotografii reklamowej i specjalizacji, fotografii żywności, jako życiowego zawodu i celu. W swoim zawodzie Campbell pracuje już od wielu lat, mając na koncie mnóstwo sukcesów i fotografii, które przyniosły mu uznanie i sławę w środowisku.

Idąc za ciosem, fotograf postanowił, że podzieli się z pasjonatami fotografii żywności swoimi przemyśleniami i podpowie, jak prawidłowo i nietypowo sfotografować potrawy. W ten sposób powstała Fotografia żywności od kuchni, traktująca o wykonywaniu zdjęć potraw, zawierająca masę informacji na temat aranżowania zdjęć, szczegółów technicznych, sposobu fotografowania, oświetlania, etc. Książka, która może stać się bodźcem do własnych poszukiwań i do szlifowania własnych zdolności.

                Fotografia żywności…, to niezbyt obszerny poradnik, skierowany do osób, które mają pojęcie o fotografowaniu. Autorowi przyświecał cel przybliżenia fotografii żywności tym osobom, które posiadają już dość dużą wiedzę na temat samego warsztatu fotografa, po to, by przybliżyć nie zupełnym laikom, a praktykom z doświadczeniem dziedzinę fotografii, którą sam się zajmuje. A być może także i po to, by znaleźć godnego następcę.

W książce znajdziemy schematy ustawienia kompozycji, omówienie pracy ze sprzętem, na jaki niestety nie mogą sobie pozwolić wszyscy, a już na pewno nie osoby pstrykające fotografie dla zabawy. To książka albo dla zawodowców, albo dla dość majętnych hobbystów, którzy jednak zupełnymi amatorami nie są. Omawia nie tylko sam proces powstawania zdjęć, przygotowanie do sesji, etc. ale i drugi, równie ważny proces, obróbkę. W tym przypadku w Adobe Camera Raw i Adobe Photoshop. To książka o tajnikach fotografowania żywności, dająca możliwość dopracowania warsztatu, nie zaś nauka od podstaw (!), o ile już próbuje się pracy z fotografią żywności.

Zdecydowanie jest to pozycja dla pasjonatów, takich jak jej autor.

To krótki, a treściwy poradnik, z pięknymi zdjęciami, które zachęcić mogą do spróbowania choćby pracy z tym rodzajem fotografii. Znajdziemy tu opisy 12 sesji, które zostały zaplanowane wokół różnorodnych tematów. To pomysły na zdjęcia od kulek lodowych, poprzez krewetki aż do pizzy z ciągnącym się serem, czy ujęcie nalewanej mrożonej herbaty. Wykorzystujące różnolite techniki, aranżacje, etc. wnoszą świeżość i sporo wiedzy na temat technik fotografowania jedzenia. To mnóstwo praktycznych rad zebranych w jednym miejscu.

Polecam!

Zdjęcia autora zobaczyć można na stronie http://www.terishootsfood.com/

Galaktyka

Reklamy

One thought on “Smakowite fotografowanie – Teri Campbell „Fotografia żywności od kuchni”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s